Po co Ci piekarnik?

Po co Ci piekarnik?

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pierwszy obiad w Inter II/ First dinner in INTER II

Inter II to nowy akademik, do którego wprowadziłam się z moim lubym na początku kwietnia. Sypialnia, pokój dzienny, spora łazienka i ciut większa kuchnia, jednak wciąż niezmienne: 2 płyty.

Kuchnię jako pierwszy rozdziewiczył kurczak na szpinaku, z mozarellą i szparagami.

Składniki na 2 osoby:
  • 3 piersi z kurczaka
  • opakowanie szpinaku
  • śmietana do gotowania
  • 1 x mozarella
  • saszetka (?) ryżu 
  • sól/pieprz/czosnek/papryka
  • 2 łyżki masła 
  • 6 x szparagi ze słoika
Przygotowanie:

Ryż gotować według instrukcji  na opakowaniu.

Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy z dwóch stron.

 Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony, wsypujemy 1 małą łyżeczkę pieprzu, 1,5 dużej łyżki czosnku (użyłam w proszku, ponieważ nasza lodówka jeszcze nie posiadała prawdziwego :c). Mieszając, dodajemy (wg uznania) 2-3 łyżki śmietany. Szczypta soli i cukru dopełni wszystko, mniam!

Co ze szparagami? Dosłownie na chwilkę przed podaniem położyć je na patelnie, by zrobiły się ciepłe.

Danie należy podawać w następujący sposób: szpinak, 2 plastry mozarelli, kawałki kurczaka, 3 szparagi. Z boku towarzyszyć  im będzie ryż*.

*fajną alternatywą są też pieczone ziemniaki.






Inter II is my new dormitory. I live here since the beginning of April with my G. Bedroom, livingroom, cool bathroom and bigger kitchen, but still the same, unchangeable: 2 hot plates. 

Chicken with spinach and asparagus were the first quest, which arrived to my kitchen.

Ingredients for 2 persons:

  • 3 x chicken breast
  • 1 x frozen spinach
  • cream (for cooking)
  • 1 x mozarella
  • 1 x bag with rise
  • pepper/salt/garlic/paprika
  • 2 spoons of butter
  • 6 x asparagus 

Preparation:
Cook the rice.

Cut the chicken in not too skinny shreds, use spices and put on warmed up with oil pan.

Butter. Warm it up in the pot, put frozen spinach and wait till it will be soft. Add 1 small teaspoon with pepper and 1,5 big spoon with garlic (unfortunatly at this time I didnt have any "real garlic", just in powder :c). Mix it and add cream. A pinch of salt and sugar will fill up the taste!

And what about asparagus? Just few min before eating, put in for a second on a pan to warm it up. 


This dish should be served in following way: spinach, 2 slices of mozarella, few pieces of chicken, asparagus. Next to them: rice*.


*very cool alternative are also baked potatos!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz